Tarihte bir ilk: Büyü Okulu… Türkiye’den kimler mezun

Büyü ve Okült Bilim Yüksek Lisans Programı, Exeter Üniversitesi’nin Arap ve İslam Çalışmaları Enstitüsü bünyesinde düzenlenecek.

Büyü ve Okült Bilim Yüksek Lisans Programı’nın, İngiltere’de büyü tarihi çalışmalarını geniş bir yelpazede farklı konularla birleştiren bir programı olacağı belirtildi. İngiltere’de ilk defa hazırlanan program kapsamında öğrencilerin, esrarengiz ve doğaüstü olayların tarihi ve toplum üzerindeki etkisi hakkında bilgi edinmeleri ve araştırma yapmaları amaçlanıyor.

Programda sunulacak dersler arasında Batı Edebiyatı ve Sanatında Ejderhalar, Orta Çağ’da Kadın Tasviri ve Halüsinojen Maddeler Felsefesi bulunuyor.

Tarih, edebiyat, felsefe, arkeoloji, sosyoloji, psikoloji, drama ve din alanlarında uzman akademisyenlerin yer alacağı programda büyünün dünya çapında oynadığı rol incelenecek. Üniversitenin Arap ve İslam Çalışmaları Enstitüsü bünyesinde düzenlenecek olan program bitiminde öğrencilere metin tabanlı bir tez yazmak veya uygulamalı teknikler kullanarak bir tez tamamlamak arasında seçenek sunulacak.

“BÜYÜ VE ESRARENGIZ OLAYLARA İLGI ARTTI”

Programı yöneten Prof. Dr. Emily Selove, son yıllarda büyü ve okültizme yönelik ilgide bir artış olduğunu belirtti.
Selove, programın Batı’da akılcılık ve bilim öne çıkarken, dünyanın geri kalanında büyü ve inançlarla hareket edildiğine dair varsayımın yeniden gözden geçirilmesine yardımcı olacağı görüşünü dile getirdi.
Programın günümüzde hararetle tartışılan konulardan uzak olmadığına da dikkat çekeren Selove “Sömürgesizleştirme, alternatif bilgi kuramlarının keşfi, feminizm ve ırkçılık karşıtlığı bu programın merkezinde yer almaktadır.” dedi.
Programın neden Arap ve İslam Çalışmaları Enstitüsü’nde yer aldığı sorusuna da yanıt veren Selove “Bu dereceyi Arap ve İslam Araştırmaları Enstitüsü’nde barındırarak, Batı kültürü ve biliminin Arap-İslam dünyasına olan derin borcunu kabul ediyoruz; bu tarih, Batı’nın eşsiz bir şekilde rasyonel olduğuna dair yanlış resmimizi yaratırken silinmiştir.” değerlendirmesinde bulundu.

EXETER’İN ÜNLÜ TÜRKLERİ
Exeter çıkışlı siyasal islamcıların başında Abdullah Gül var. Gül, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş ve Prof. Sebahattin Zaim gibi hocalarının teşviki ve sağladıkları Milli Kültür Vakfı bursu ile 1976-1978 yıllarında Fehmi Koru ve Şükrü Karatepe ile birlikte İngiltere’ye gönderilmişti. Dönüşte Sebahattin Zaim’in daveti ile Sakarya Üniversitesi’nde görev aldı. Doktora tezi, “Türkiye ile İslam Ülkeleri Arasındaki Ekonomik İlişkilerin Gelişimi” başlığını taşıyordu. Tez hocası ona eğitimi için ön ayak olan Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş’tı. Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı görevlerinde bulunan Gül’ün ABD Dışişleri Bakanlığı bursu ile yetiştirilmiş dünya liderleri arasında gösterildiği, ayrıca İngiliz Yüksek Şövalye Nişanı aldığı biliniyor. Gül, Cumhurbaşkanlığı döneminde ilk kez Kraliçe II. Elizabeth’in ziyaretinde frak giymiş ve kadeh kaldırmıştı.

Gül ile beraber aynı dönemde Exeter’de eğitim alan isimler arasında Fehmi Koru ve Şükrü Karatepe var. Eski Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da o dönemde liseden arkadaşları olan Gül, Karatepe ve Koru’yu İngiltere’de ziyaret etmişti. Bu isimlerin ortak noktası ise Necip Fazıl Kısakürek’in tilmizleri olması. Şükrü Karatepe Exeter dönüşünde Refah Partisi’nden Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. 2016’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanlığına atandı.

Eski Maliye Bakanı Naci Ağbal da İngiltere’de eğitim gören isimlerden. Ağbal, yüksek lisans eğitimini 1998 yılında Exeter Üniversitesinde İş İdaresi Genel İşletme Yönetimi programında tamamladı.
Akademik hayatına Mısır’daki El-Ezher Üniversitesi’nde başlayan Ekmeleddin İhsanoğlu, 1974’te Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi’nde doktorasını tamamladı. Ardından Exeter Üniversitesi’nde doktora-sonrası çalışmalar yaptı. İhsanoğlu’na 2007 yılında Exeter Üniversitesi’nden fahri doktora unvanı da verildi.
İYİ Partili eski Merkez Bankası Başkan’ı Durmuş Yılmaz da Hulusi Akar ve Abdullah Gül’ün Exeter’de sınıf arkadaşıydı. 2016’da Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanlığına seçilen Himmet Karadağ Exeter Üniversitesi İşletme bölümü çıkışlı. 2017’de Yargıtay üyesi olan ve 2020’de Erdoğan tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Basri Bağcı Exeter Üniversitesinde uluslararası insan hakları hukuku alanında yüksek lisans yapan isimlerden.

Berat Albayrak da Exeter’de Yüksek Lisans yaptı.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir